3 kenmerken van een gezond binnenklimaat

3 kenmerken van een gezond binnenklimaat

Veel mensen beseffen zich niet dat de luchtkwaliteit binnenshuis vaak slechter is dan de lucht buiten. En dat terwijl we meer dan 80% van onze tijd doorbrengen in onze woning! Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan een gezond binnenklimaat. 

Wat is de invloed van het binnenklimaat?

Een slecht binnenklimaat wordt vaak genoemd als oorzaak van verschillende gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen en aandoeningen aan de longen. Maar wanneer is de lucht in huis gezond? Verschillende zaken spelen hierbij een belangrijke rol, zoals de temperatuur in huis, de vochtigheidsgraad en de aanwezigheid van stofdeeltjes.

Als de lucht fris en op de juiste temperatuur is en ook de vochtigheid blijft in balans, dan spreek je over een perfecte luchtkwaliteit onder welke omstandigheden je zowel lichamelijk als geestelijk het beste functioneert. Gelukkig is het klimaat in huis prima zelf te regelen en daar helpen we je graag bij!

Bij een goed binnenklimaat functioneert een mens geestelijk en lichamelijk het best

Met een gezond binnenklimaat functioneer je beter #binnenklimaat #wonen #gezondheid

1. De ideale binnentemperatuur

De ideale temperatuur in huis moet aan een aantal voorwaarden voldoen. De binnentemperatuur moet zoveel mogelijk constant zijn en tussen de 19 en 22 graden Celsius zijn. Dan functioneren we het beste omdat je lichaam dan de minste energie nodig heeft om op temperatuur te blijven. Voor je slaapkamer is een temperatuur van 18 graden ideaal.
Heb je vloerverwarming in huis? Dan is 19 tot 20 graden een aangename temperatuur. Bij radiatoren mag de thermostaat wat hoger: 21 tot 22 graden is dan ideaal.

2. Goede ventilatie

De lucht in huis is vaak meer vervuild dan de buitenlucht. Deze vervuiling komt voornamelijk van binnenuit door koken en het branden van kaarsen, huishoudelijke apparaten, schoonmaakproducten, bouwmaterialen, de bewoners en huisdieren en ook door niet goed functionerende verwarmingstoestellen. Fijnstof, stof, pollen, huisstofmijt, huidschilfers en bacteriën, virussen en schimmels krijgen hierdoor vrij spel. Om het binnenklimaat te verbeteren, is het belangrijk om de vervuilde lucht en het vocht zoveel mogelijk af te voeren. Dit gebeurt door een dagelijkse goede ventilatie. Er zijn verschillende manieren om je huis te ventileren

Een eenvoudige manier om de lucht in je woning gezond te houden, is door regelmatig te luchten. Dat kan door regelmatig de ramen even open te zetten, maar je kan ook kiezen voor een ventilatie systeem. Kies je voor een mechanisch ventilatie systeem? Hou er dan wel rekening mee dat je de filters regelmatig reinigt voor een optimale werking.

Moderne luchtreinigers zijn ook aan te bevelen, zeker wanneer je allergisch bent voor pollen. Ook tabaksrook, nare geurtjes, schimmels, stofmijten en in sommige gevallen bacteriën en virussen worden door een luchtzuiveraar uit de lucht verwijderd. Lees hier meer

Woningen worden ook steeds beter geïsoleerd. Dat is goed voor het verlagen van de energierekening en hét startpunt voor een energiezuinig huis, maar het is niet altijd gunstig voor het binnenklimaat. Zorg daarom altijd voor een goed functionerend ventilatiesysteem en ventileer je huis ook als je niet thuis bent, zodat je bij thuiskomst in een fris huis terecht komt. 

3. Vochtigheidsgraad

Ook de vochtigheidsgraad in huis is belangrijk voor zowel jouw gezondheid als die van je woning. Bewoners, huisdieren en planten produceren dagelijks ongeveer 10 liter vocht in huis. Ook koken en het drogen van de was zijn handelingen die zorgen voor veel vocht in huis. Natte lucht kan leiden tot benauwdheid. Te droge lucht is even slecht voor je gezondheid, dat merk je door geïrriteerde ogen, neus en keel. Je kunt de vochtigheid in je woning meten met een hygrometer: de ideale vochtigheidsgraad bevindt zich ergens tussen 40% en 60%. Door goed te ventileren, houdt je de vochtigheidsgraad in huis op orde.

Meer weten over ventileren? Lees dan hier verder

BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP