pinterest
Is een warmtepomp wat voor mij?

Is een warmtepomp wat voor mij?

Een warmtepomp is een goed alternatief voor je huidige verwarmingstoestel en een milieuvriendelijke manier om je huis te verwarmen, van warm water te voorzien en te koelen. Het verwarmt je huis zonder gas, doordat het apparaat warmte onttrekt aan de lucht, de bodem of het grondwater. Warmtepompen zijn er in allerlei soorten en maten voor verschillende budgetten en woningen. In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende soorten warmtepompen en hoeveel je met een warmtepomp kan besparen. 

Verschillende soorten warmtepompen

Heb je je huis goed geïsoleerd? Dan kan je een warmtepomp overwegen. Met een warmtepomp loopt de gasmeter stukken minder hard op of is er helemaal geen sprake meer van een gasrekening. Een warmtepomp is een aanvulling op- of vervanging van de CV-ketel in bestaande huizen en dé nieuwe voorziening voor nieuwbouwhuizen. We zetten de meest toegepaste mogelijkheden voor je op een rij:

1. Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp is een mooie oplossing als je nog niet helemaal van het gas of wilt of kunt en het is een logische eerste stap naar duurzaam verwarmen. Een goed alternatief voor de huidige verwarmingstoestellen! 

Een hybride warmtepomp werkt samen met een bestaande CV-ketel en verbruikt geen fossiele brandstoffen. Dit verlaagt direct de COâ‚‚-uitstoot van je woning en je gasmeter loopt stukken minder hard op. Wanneer het buiten te koud is om de gevraagde warmte te leveren of er extra warm water nodig is, springt de CV-ketel bij. Deze warmtepomp wordt vooral toegepast in bestaande woningen.

FotoIs een warmtepomp wat voor mij?

Hybride warmtepomp - Atag

2. All-electric warmtepomp
Een all-electric warmtepomp maakt gebruik van warmte uit de lucht. De opgewekte warmte wordt afgegeven via bijvoorbeeld de radiatoren en vloerverwarming. De pomp werkt volledig op elektriciteit en er is géén aardgasaansluiting meer nodig. Deze oplossing is zeer geschikt voor nieuwbouwwoningen.

3. Bodem/water warmtepomp
De bodem-water warmtepomp is een bijzonder apparaat. Hij haalt namelijk energie uit de bodem, die hij voor de verwarming van je huis en de bereiding van warm tapwater. Door middel van een netwerk van buizen in de grond wordt de energie uit de bron gehaald. Het buizensysteem kun je zowel horizontaal als verticaal laten aanleggen. Dit hangt onder andere af van de hoeveelheid ruimte rondom jouw huis. Een bodem/warmte warmtepomp wordt vooral toegepast bij nieuwbouwwoningen.

4. Warmtepompboiler
Een warmtepompboiler gebruikt de lucht als warmtebron en werkt volledig op elektriciteit. De boiler is direct paraat om je zonder wachttijd te voorzien van warm water. Dit apparaat wordt vooral toegepast in bestaande woningen. Een warmtepompboiler is energiezuiniger dan een gewone elektrische boiler. Besparingen tot 80% op de energierekening voor warm water is mogelijk, door de prestaties van de warmtepomp en de voordelen van groene energie. Dankzij de energiezuinige werking komt de warmtepompboiler in aanmerking voor ISDE- subsidie. Op deze manier loop je al snel warm voor de warmtepompboiler. 

Besparen en investeren

FotoIs een warmtepomp wat voor mij?

Je gaat aanzienlijk besparen op je energierekening. Per m3 gasbesparing stijgt je elektriciteitsverbruik met 2 kWh. Je energierekening daalt 50 tot 90% omdat gas duurder is dan elektriciteit. Een warmtepomp heeft wel stroom nodig. Daar waar je gasverbruik daalt, neemt stroomverbruik toe. Stroom opwekken via eigen zonnepanelen maakt de warmtepomp extra milieuvriendelijk.  
Duurzaam investeren is investeren in de toekomst. Je woning stijgt in waarde. 

Subsidie

Warmtepompen komen in aanmerking voor de zogenaamde ISDE subsidie. Hoe hoog de subsidie is, hangt af van het soort apparaat en van het vermogen. Het subsidiebedrag ligt tussen de € 1000 en € 2.500. 

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen